miercuri, 19 ianuarie 2011

Monogamia : Fidelitate si Infidelitate..

" Daca am putea vedea in miezul semintelor de timp, sa stim care va aduce fruct sau nu... "
Shakespeare

" Mitul monogamiei ".. chiar asa se numeste cartea a doi autori foarte experimentati, care sustin ca, in fapt, stricta monogamie nu este foarte neobisnuita la speciile de animale, incluzand primatele.
Tot ei sustin ca evolutia unei specii dicteaza infidelitatea pentru ca masculii tind sa disemineze potentialul lor procreativ, preferand partenere atractive si apte de a face urmasi..- deci sa aiba aventuri-, iar femeile tind sa fie atrase de masculi puternici, bine plasati in ierarhia sociala. Deci, si ele sunt impinse catre infidelitate.
Monogamia, conchid autorii, este o restrictie, un obstacol al evolutiei. Ea este o buna cale catre moartea speciei. Numarul speciilor monogame este extrem de mic: soareci, sobolani si lilieci.. Mitul pasarelelor fidele este total demolat de geneticieni, care ne spun ca pasarile sunt poate dintre cele mai promiscue fiinte , in top fiind dragutele vrabiute. Comportamentul sexual al animalelor ne spune lucruri care nu numai ca ne nedumeresc, dar chiar ne pun pe ganduri. De ce oare morsele, lasate in mediul lor, sunt monogame si de ce, mutate in acvarii, ele adopta legile promiscuitatii, devenind infidele..?? Acum gandestete la oameni, si mediul lor de viata..